U ŽUPANIJSKOJ BOLNICI ”DR.FRA MIHOVIL SUČIĆ” LIVNO, URAĐEN NESVAKIDAŠNJI OPERACIJSKI ZAHVAT

Prim.dr.Nedjeljko Rimac, šef Kirurškog odjela županijske bolnice ”Dr.fra Mihovil Sučić” Livno kao liječnik bolesnice koja liječena u ovoj bolnici a potom hospitalizirana  na Klinici za urologiju KBC u Mostaru.

Temeljem kliničkog pregleda , laboratorijske obrade i dijagnostičkih postupaka (ultrazuk , MSCT i MRI trbuha) utvrđeno je da se radi o rijetkom tumoru lokaliziranom u ( retroperitoneumu ) prostoru iza stražnjeg dijela potrbušnice i kože slabina  pored bubrega ispod gušterače uz trbušnu aortu u bliskom kontaktu sa bubrežnom venom , potiskujući silazni dio debelog crijeva  prema postraničnom dijelu trbuha.

Zaključno mišljenje je bilo da je potreban operacijski zahvat koji je karakteriziran rijetkim sijelom ,vrstom tumora i njegovom veličinom.

U konzultaciji sa prof. emeritusom Nikicom Družijanićem, specijalistom opće i subspecijalistom digestivne kirurgije iz Splita, odlučeno je da se operacijski zahvat uradi u bolnici Livno.

Dana 13.10.2021.god. urađen je operacijski zahvat u OET anesteziji s timom: prof. N. Družijanić, prim. N. Rimac, dr. M. Teklić, anesteziolog prim.I. Jozić, anestez.teh. sr.M. Brdar, instrumentarka sr. N. Bulić, pomoćna instrumentarka sr. S. Alić.

Zahvatom u trajanju 2.5 sati odstranjen je tumor veličine 10x15x10 cm koji je poslan na PHD analizu.

Neposredno nakon operacijsko razdoblje proteklo je uredno što cijelom timu i osoblju bolnice pričinilo posebno zadovoljstvo.